söndag 22 december 2019

Vallentuna Allmänna Fritidsförening VAFF

Gunnar Eriksson
Gunnar Eriksson berättar om VAFF:

Vallentuna Allmänna FritidsFörening

Startade 1974 med innebandy, pingis mm. Ett sätt att kunna använda kommunala lokaler och att ge medlemmarna möjlighet att göra de saker de ville.
Ordförande Danne Hasselgren.

1976 stod ishallen färdig och VAFF hade sin första musikfest
Musikinriktningen hade tagit över alltmer.

PJ Jägerhult 1983 på Country Palace
PJ Jägerhult och Maria Almkvist var de som var drivande i det som blivit en aktiv ungdomsförening.
Med kulturinriktning, trots att föreningen sorterade under fritidsförvaltningen.

Kämpade för replokarer för de lokala banden., som gavs speltillfällen på ett otal små "fredagskonserter" och större sk Vinter- och Sommarrock.

Samarbetade med andra musikföreningar runt i landet, genom riksorganisationen Kontaktnätet.
http://www.kontaktnatet.se/om-oss/historia/

Ekebygården startade sin musikprofil och gjorde replokaler, modell Fryshuset.
All kommuner med självaktning skulle ju ha ett eget "kylskåp"

De lokala banden flyttade alltmer in i gårdens, fantastiskt bra, lokaler.
Föreningen rann mer eller mindre ut i sanden i senare delen av - 80talet.

Bilden kan innehålla: en eller flera personer, himmel och utomhus
En av vår musikförening VAFFs sommarmusikfester Zamla Mammaz Manna, StallMaja-ängen 1978
(För övrigt kom även Hot Salsa, som avslutade i solnedgången.) Foto: Anders Edenborg

Observera takstolsstöttningen i mitten
Hur gör vi göra ett bra tak? Och snyggt.

*Martin von Schmalensee har ju, gubevars, lärt sig byggteknik på Vasa gymnasium.
*Jonas Björkquist är väg in i byggbranschen.
Alls våra hjärnor slås ihop och vi bygger ett kolossalt fint scentak.
Med en regel längs med sadeltaksnocken.
Att hänga ljuset i.

Döm om vår förvåning - och fasa - när, mitt under Zamlas skapande, sadeltakets vinkel och ljusriggens avstånd över bandet plötsligt är på väg att minimeras betänkligt...
Kan det varit så att de framförde favoriten Ödet...?


Själv hittar jag det här skruttiga reportaget från 2 februari 1982. 

onsdag 27 november 2019

På cykel genom Heidmarks handelsträdgård i juli 1982...

Jag minns den varma doften av fuktig jord när man kom in i växthusen och såg de ändlösa raderna av röda pelargoner...

Vallentuna Bildarkiv:
Trädgården startades av bröderna Ture och Helge Pettersson 1927. Man odlade rosor, pelargoner, azaleor, julstjärnor, tulpaner och andra lökväxter, krysantemum, tomater m m. Helges söner tog namnet Heidmark och arrenderade trädgårdsmästeriet från 1943 och blev ägare först när fadern Helge dött 1967. Postadressen 1970 var för övrigt Hejdegården postlåda 379, Vallentuna.

Helge var född 1897, sönerna Karl-Erik levde 1918-2001 och Gösta 1919-1981.

Helge och hans hustru Elvira byggde tegelhuset 1951 som bostad, längst upp i bildens övre del med adress Bällstavägen 2. Huset i bildens mitt med hög skorsten är panncentralen för växthusens uppvärmning, byggd 1950 sedan det gamla pannhuset brunnit ner. Det stora ljusa huset i bildens mitt var från början personalbostad och ersatte ett äldre rött hus för samma ändamål.

Monica:
Elvira kallades Pepa, som jag minns det. Varför vet jag inte. En gång hittade Ellen Heidrich och jag hennes stulna sparkstötting nere i ån halvvägs till Vallentuna. Vi återbörde den så klart och glad blev hon. Men när Kerstin Strid och jag plockade blommor och försökte sälja dem till henne för några ören, tackade hon artigt nej och ringde mamma. Det gick verkligen inte för sig.

Läs mer om familjen Heidmarks rötter här.

1975 såldes marken till Skånska cement och verksamheten upphörde 1979. 1985 bebyggdes området med bostadsrätter och fick det passande namnet Örtagården.


Vallentuna Bildarkiv.
Flygfoto 1965 över Heidmarks handelsträdgård. I bakgrunden syns Roslagsbanan strax söder om Bällsta hållplats. I bildens mitt ser man handelsträdgården med sina växthus och andra byggnader. Bakom växthusen kedjehusbebyggelsen utmed Lagerfelts väg, byggda av K Johanssons bygg AB. I bildens högra sida skymtar bostadsområdet Hasselgården vid Bällstavägens infart.

T h om växthusen syns bostadshus för familjen Heidmark, fr v i vinkel i gult fasadtegel byggdes från början av Helge och Elvira Pettersson, senare bostad för sonen Karl-Erik Heidmark och hans hustru Ingegerd. Dessemellan gamla bostadshuset samt garage och t h om det bostadshus för Helges andra son Gösta och hans hustru Birgitta.

I bildens högra kant syns ett brunt, hus där Martin Jansson bodde, han odlade hallon men arbetade också hos Heidmarks. I det vita huset ovanför reningsverket bodde Widström*, som odlade purjolök. Det lilla huset i bildens underkant är en sommarstuga, bebodd av Faith Ell. Handelsträdgårdens mark bebyggdes 1985 med bostadsrättshus och fick det passande namnet Örtagården. Området söder om Heidmarks bebyggdes i mitten av 1970-talet med radhus och fick namnet Tårtbiten

Monica:
I det bruna huset i högerkanten av bilden bodde farbror Widström*. Bildarkivet måste ha fel uppgift om det. Jag har varit där som barn. Se nedan.

Monica:
Jag känner Birgitta Heidmark som Brita och tänker att henne måste jag nog intervjua innan det är för sent. Det var ju inte så länge sedan vi sågs nere på torget. Men hon har gått ur tiden 97 år gammal den 9 december 2018. Så tråkigt. Det var verkligen en stor förlust.
"Länge levde du livet, tills du tog klivet och blev en ängel", står det i dödsannonsen som ligger på nätet. "Vi kommer alltid att minnas och sakna dig." Absolut.


Foto: Yngve Sjögren 1979. Vallentuna Bildarkiv.
Heidmarks handelsträdgård; Heidmarks handelsträdgård i Bällsta startades 1927 av Pettersson. Man odlade rosor, pelargoner, azaleor, julstjärnor, tulpaner och andra lökväxter, krysantemum, tomater m m. 1975 såldes marken till Skånska cement och verksamheten upphörde 1979. Här står ägarna Gösta Heidmark och hustrun Birgitta i ett av växthusen med pelargoner.



Bilden är tagen av okänd fotograf 1973. 
Det var verkligen en imponerande anläggning.

1982
Verksamheten hade upphört och handelsträdgården skulle ge plats för bostadsområdet Örtagården.  Växthusen har förfallit och vandaliserats. Det var nästan lite Tjernobylkänsla när vi tog en tur per cykel på gamla välkända vägar genom trädgården i mitten av juli 1982. Vi svängde ner från Bällstavägen och tog småningom höger. Efter ett stopp vid badbergen kom vi upp igen vid Bällsta station.
Häng med...

Foto: Monica Antonsson

Foto: Monica Antonsson


Foto: Monica Antonsson


Foto: Monica Antonsson


Foto: Monica Antonsson
Personalbostäder


Foto: Monica Antonsson


Foto: Monica Antonsson


Foto: Monica Antonsson


Foto: Monica Antonsson


Foto: Monica Antonsson
Badbergen i Bällsta


Foto: Monica Antonsson

Foto: Monica Antonsson

Farbror Widström som odlade purjolök
Jag hittar ingen bild på farbror Widström men passar på att lägga in lite fakta om honom. Trädgårdsmästare Anton Valfrid Widström och var född 7/10 1884 i Berga Skaraborgs län. Han var son till en torpare och småningom hemmansägare och gift med Elsa Österlund född 9/12 1886 i Storkyrkoförsamlingen i Stockholm.

Jag hittar dem första gången i Vallentuna 1940 när de bor på Bällsta 2:147 där han bedriver grönsaksodling. Han odlade enligt ovan purjolök.

Jag var som 11-åring hemma hos honom för att sälja fröpåsar. Han bjöd på saft och berättade vad alla blommor hette på latin. Friskt vågat hälften vunnet. Men han köpte förstås ingenting. Han hade förstås alla frön han behövde.

Hustru Elsa avlider 10/9 1951 och farbror Widström lever fortsatt ensam varpå han går ur tiden 11/11 1970. Han är då skriven på Sjötäppan i Vallentuna.


torsdag 10 oktober 2019

Roslags Näsby - Vallentuna 2014



Roslagsbanan 1 mars 2014
Roslags Näsby - Vallentuna